Главният прокурор Иван Гешев и неговото семейство са се изнесли от държавната вила, която обитаваха в резиденция "Бояна". Това става ясно от отговори на Правителствената информационна служба, изпратени до "Свободна Европа". Според кабинетът вила №5, която Гешев обитаваше в продължение на около година, в момента е освободена. 

Мотивите за напускането обаче засега не са известни. 

Припомняме, че слуховете за това, че Гешев живее в държавното жилище има още от миналата година, но в продължение на много време и той, и властите в страната мълчаха по въпроса. 

Месеци по-късно, когато кабинетът "Борисов" вече не бе на власт, а страната се управляваше от първия служебен кабинет с премиер Стефан Янев, известната за цялата страна информация се потвърди - Иван Гешев бе първият обвинител №1 в историята, който се е нанесъл в държавен имот. 

Разследване на Свободна Европа показа, че от края на месец юни 2020 г. главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 на правителствената резиденция "Бояна".

Непосредствено преди това в държавната вила са направени мащабни подобрителни ремонти. Общата им стойност е 333 860 лева.

Паралелно с ремонта, се оказа, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е купено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се ползва от Иван Гешев.

Наред с поръчкова кухня, уредите към нея и обзавеждане за гардеробна стая, държавата е купила за шефа на обвинението и мултитемпературен охладител за вино. Това е специален вид хладилник, който се използва предимно от сомелиери или заведения. Стойността само на тази покупка е 3249 лева. Общо за обзавеждане са похарчени 48 204 лева.

След като всичко това ясна, самият Гешев най-накрая коментира въпроса, като заяви,че плаща наем на пазарната цена" и че парите за него идват от личната му заплата като главен прокурор. От МС пък казаха, че наемът на цялата вила е едва 2200 лв. на месец. 

Днес вече историята изглежда приключена. Новите данни показзват, че Гешев и неговата парньорка са подали заявления за прекратяване на договорите за дългосрочно ползване на правителствения имот на 1 септември тази година. Срокът на предизвестията им е един месец - до 1 октомври. Семейството на главния прокурор обаче се е изнесло предсрочно.

Мотиви за решението им към този момент не са известни.